FIRECOACH

WB Firepacks

REMOTE MONITORING EN CONTROLE APPLICATIE VOOR SPRINKLERINSTALLATIES

Over WB Firepacks

WB Firepacks ontwikkelt, installeert en onderhoudt Firepacks: diesel- of elektrische pompinstallaties voor brandblussystemen. Ze leveren hun Firepacks aan sprinkler installateurs en gebruikers door heel Europa, waarvan ze de marktleider zijn in de Benelux. Om zeker te zijn van de goede werking van de Firepacks, dient de eindklant wekelijks een test uit te voeren.

Het Product

Samen met WB Firepacks is er een applicatie ontwikkeld waarmee de staat van de Firepacks op afstand gemonitord wordt. Elke Firepack heeft een set aan sensoren die regelmatig de laatste staat van de brandblusinstallatie uitlezen. Deze sensorinformatie wordt gebundeld in verschillende grafieken, widgets, en displays zodat het mogelijk is om de actuele status van een Firepack in één oogopslag real-time uit te lezen.

Design

Het design van de applicatie is iteratief opgebouwd. Door te starten met wireframes is de hoofdfunctionaliteit vastgelegd waarmee de gebruikersinteractie getoetst kan worden. Vervolgens kan ook de look and feel van de applicatie ingevuld worden. Bij het ontwerpen van de applicatie is er vanaf het begin een desktop-first aanpak gevolgd. Een desktop-first aanpak houdt in dat we ons primair richten op het ontwerp voor desktops en laptops, de meeste gebruikers zullen namelijk op deze manier gebruik maken van de applicatie.


Daarbij hebben we er wel voor gezorgd dat het ontwerp responsive is, zodat de applicatie er ook goed uitziet en goed werkt op verschillende apparaten en schermformaten, zoals tablets en telefoons. Het ontwerp past zich automatisch aan om een optimale weergave en functionaliteit te bieden, ongeacht op welk apparaat de applicatie gebruikt wordt.

Techniek

Firecoach is ontwikkeld met behulp van Google Cloud en Flutter, een Dart-framework dat het mogelijk maakt een webapplicatie en native Android & IOS applicatie te bouwen met maar 1 codebase. Dit maakt het mogelijk voor WB Firepacks om van Firecoach ook een mobiele app te maken, zonder dat de applicatie herschreven moet worden.
Met Flutter konden we een schaalbare en modulaire applicatiearchitectuur opzetten, waardoor het eenvoudig is om nieuwe functionaliteiten toe te voegen en het product in de toekomst verder
uit te breiden. Om de applicatie consistent te houden, hebben we zogeheten widgets gebouwd: bouwblokken die door de gehele applicatie gebruikt kunnen worden. Een simpel voorbeeld van zo’n widget is een knop. Je wilt niet dat een knop er telkens anders uit ziet als je naar verschillende pagina’s gaat. Door een knop te standaardiseren in een widget, zorgen we ervoor dat de styling gelijk blijft door de gehele applicatie.

Voor de opslag van gegevens hebben we gekozen voor Firebase Hosting, een krachtige en flexibele NoSQL-database die wordt aangeboden door Google Cloud. Firebase Hosting biedt een veilige en betrouwbare oplossing voor het beheren van gegevens. Bovendien zorgt Firebase Hosting voor een snelle gegevensoverdracht, waardoor real-time de meest actuele status van een Firepack wordt getoond in de applicatie.

Resultaat & vervolgstappen

Met Firecoach hebben de klanten van WB Firepacks op afstand inzicht in en controle over hun sprinklerinstallaties. Het resultaat: efficiëntere inzet van personeel, minder onderhoud en inzicht in de prestaties van je sprinklerinstallaties. In de toekomst kan men ook het onderhoud van de Firepacks voorspellen door het slim uit te lezen van de sensoren. Er is hiermee een stevige stap richting een slimme toekomst gezet. Nu de applicatie in gebruik wordt genomen door de eindgebruikers wordt er ook continue feedback opgehaald waarmee Wolfpack en WB Firepacks de Firecoach applicatie nog beter gaan maken.


Benieuwd hoe onze op maat gemaakte applicaties jouw bedrijf kunnen laten groeien? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe Wolfpack jouw bedrijf kan helpen groeien met op maat gemaakte applicaties! Samen kunnen we de perfecte digitale oplossing creëren die aansluit bij jouw specifieke behoeften om jouw bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen. Ben jij klaar om de volgende stap te zetten? 

Enthousiast geworden?