Software herbouwen

Als je bestaande webapplicatie verouderd is kunnen we ondersteuning bieden in het updaten, verbeteren of verder ontwikkelen. Hierin zijn twee mogelijkheden:

1.  We kunnen bepaalde functionaliteiten – bijvoorbeeld bedrijfseigen bedrijfsprocessen of formules – moderniseren zodat het effectief kan samenwerken met nieuwere technologieën.

2. Het bouwen van  een volledig nieuw systeem met de optie om het oude systeem aan het einde van het proces “uit te schakelen”.

Problemen huidige software

Het succes van de software die je bedrijf ondersteunt, is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de code die eraan ten grondslag ligt. Onze modernisering of herbouw projecten voor software beginnen daarom meestal met een diepgaande code beoordeling. Een herbouw kan kostbaar lijken, maar dit is niet altijd het geval! Door slim en modulair aan de slag te gaan kan Wolfpack het  traject behapbaar houden. 

Door de code te beoordelen aan de hand van industrienormen en best practices, geeft deze beoordeling ons een duidelijk beeld van de ‘as-is’-situatie – inclusief bestaande niveaus van tech-debt naast software afhankelijkheden en integraties. Om weloverwogen aanbevelingen te doen over de oude software zullen onze developers alle opties bekijken bij het maken van een actieplan om geïdentificeerde systeemproblemen aan te pakken. Dit kunnen de volgende items bevatten:

  • Een Sprint 0 die je oplossing herbekijkt om ervoor te zorgen dat de vereisten goed zijn afgestemd op de behoeften van het bedrijf en de gebruiker, alvorens nieuwe softwaresystemen vanaf de grond af aan te bouwen die hieraan voldoen;
  • Specifieke aanpassingen maken aan je bestaande systemen – zoals het toevoegen van nieuwe componenten of op maat gemaakte integraties – om de verbeterde functionaliteit, capaciteit en prestaties te bieden die je nodig hebt;
  • Het aanbevelen van geschikte Software as a Service (SaaS) of Commercial Off the Shelf (COTS) oplossingen die indien nodig kunnen worden aangepast om te voorzien in specifieke bedrijfslogica.

Downtime minimaliseren

We passen ons aan aan de coderingsstandaard van de huidige applicatie, we bouwen er nieuwe features bovenop en integreren nieuwe tools. Terwijl we deze updates introduceren, zorgen we voor nul downtime op productieservers, wat betekent dat je applicatie blijft draaien en gebruikt wordt door de gebruikers terwijl we dit stukje bij beetje moderniseren.

 

Mocht een volledige vervanging van het systeem nodig zijn, dan passen we een gefaseerde benadering van ontwikkeling toe zodat nieuw ontwikkelingswerk soepel kan worden geïntegreerd voordat het volledig vervangen wordt.

Stapsgewijs herbouwen

Het herbouwen van een applicatie is geen ‘druk op de knop’. Wolfpack werkt met een methodiek waarbij we stapsgewijs de bestaande applicatie overbrengen

1. Data veiligstellen: Niet het systeem zelf, maar de data in het systeem, is de waarde. Wij begrijpen dit als geen ander en we beginnen dan ook met het veiligstellen van de data. Dat wil zeggen dat we de onderliggende database structuur analyseren, een nieuwe datamodel opzetten en de bestaande data in nieuwe vorm gaan ‘mirroren’.

2. Modulair bouwen: Wanneer de data in het nieuwe systeem aanwezig is, is het vaak mogelijk om modulair onderdelen van de applicatie te verhuizen. Bijvoorbeeld een specifieke rapportage module, een authenticatie module of een beheerpaneel. We doen dit afhankelijk van waar de urgentie zit.

3. Oude applicatie uitfaseren: Pas als alle functionaliteiten van het systeem overgezet zijn, faseren we de oude applicatie uit. Omdat de datalaag als eerste overgezet en ‘mirrored’ is, zijn er geen complexe migratie trajecten nodig.

Voordelen van onze aanpak

GEEN COMPLEXE MIGRATIE

Geen ‘knop om’ moment en daarom geen complexe migratie.

MEERWAARDE NIEUWE APPLICATIE

Meerwaarde van nieuwe applicatie veel eerder beschikbaar omdat de onderdelen van de applicatie die op dit moment de bottleneck vormen als eerste overgezet worden. 

HERZIEN HUIDIGE FUNCTIONALITEITEN

Herbouw zonder ‘verbouw’ kan zonde zijn. Wij kijken welke bedrijfsprocessen en functionaliteiten herzien kunnen worden zodat ze beter aansluiten bij de behoefte van vandaag, niet die van toen het IT systeem gebouwd werd.