optimalisatie van medicijnleveringen

MedApp

MedApp’s logistieke revolutie: Nauwkeurigheid en efficiëntie in medicijnbeheer

Over MedApp

MedApp, een innovatieve speler in de gezondheidszorg, heeft als doel het beste medicijn op het juiste moment aan klanten te leveren. Met een unieke combinatie van apotheek- en logistieke processen stond MedApp voor de uitdaging om haar inkoop- en leveringssystemen te stroomlijnen. Dankzij de samenwerking met Wolfpack is MedApp erin geslaagd deze uitdaging aan te gaan en een efficiëntere oplossing te ontwikkelen.

De uitdaging: complexe inkoop- en leveringsprocessen

MedApp staat voor de moeilijke taak om de beste medicijnen te selecteren op basis van beschikbaarheid, regelgeving en prijs. In de geneesmiddelenmarkt is veel parallel te vinden met andere e-commerce en logistieke bedrijven, maar is er meer regelgeving waaraan voldaan moet worden. “Inkoop gebeurt via verschillende groothandels, elk met hun eigen manier van het delen van assortiment en voorraad. Dit is niet altijd up-to-date, wat het proces bemoeilijkt,” legt een woordvoerder van MedApp uit. Daarnaast biedt de bestaande software onvoldoende mogelijkheden om de unieke logistieke processen van MedApp te ondersteunen en optimaliseren.

Doelstellingen: efficiënte levering van de juiste medicatie

MedApp had als specifiek doel om ervoor te zorgen dat de juiste medicatie op het juiste moment bij de klant terechtkomt. Dit vereiste een systeem dat zowel de inkoop als het voorraadbeheer efficiënt en nauwkeurig kan beheren.

De oplossing: geavanceerde modules

Wolfpack ontwikkelde twee essentiële modules voor MedApp: 

Aanschrijfadvies: bepaalt welk medicijn besteld moet worden voor de klant op basis van input vanuit verschillende systemen. Zo kennen verschillende verzekeringen andere ‘preferente’ geneesmiddelen en verschilt het optimale inkoopresultaat per patiënt.

Vooruitbestelmodule: zorgt ervoor dat medicatie tijdig beschikbaar is door rekening te houden met de levertijden van verschillende groothandels.

Deze modules werken samen om ervoor te zorgen dat de medicatie zo snel mogelijk na ontvangst bij MedApp kan worden uitgeleverd.

 

Van planning tot optimalisatie

Het implementatieproces begon met een grondige analyse van de belangrijkste factoren voor het aanschrijfadvies. In samenwerking met MedApp hebben we de cruciale business rules opgesteld en deze vervolgens in praktijk gebracht. Vervolgens hebben we het project op een agile manier uitgevoerd. In sprints van twee weken maakten we een werkbare versie van het systeem. Voortdurend werd gekeken naar verbeterpunten en hebben we deze direct geïmplementeerd.

Slim omgaan met beperkingen

Een van de grootste uitdagingen was de beperkte koppelmogelijkheden van het ERP  (Promedico – Sanday) dat MedApp gebruikt. En de vaak moeizame data-aanvoer vanuit de de diverse groothandels. Sommige groothandels werken met ver ontwikkelde ERP pakketten zoals Oracle S4 Hana of JD Edwards, anderen werken op basis van Excel sheets en bestellingen per e-mail. We hebben slimme methoden ontwikkeld om deze data te verzamelen en te verwerken in BigQuery, wat ons in staat stelt om de code clean en efficiënt te houden.

Efficiëntie en nauwkeurigheid verbeterd

De geïmplementeerde oplossingen hebben significante voordelen opgeleverd voor MedApp. Er is een reductie van 50-75% in handmatige omzettingen van medicatie na het aanschrijfadvies. En er is minder voorraad nodig om tijdig te kunnen leveren. De feedback van MedApp is zeer positief, en we blijven voortdurend verbeteringen doorvoeren.

 

Verdere optimalisatie en uitbreiding

MedApp en Wolfpack onderzoeken momenteel hoe ze nog meer inzicht en grip op de inkoop, voorraad en levering van medicatie kunnen krijgen. Ze zien veel potentieel voor verdere optimalisaties en uitbreidingen.

Technologieën en tools

De oplossing werd geïmplementeerd met behulp van de volgende technologieën:

BigQuery: Voor het verzamelen, warehousen en analyseren van data.
Cloud Functions/Cloud Run: Voor het uitvoeren van schaalbare applicaties.
NodeJS: Voor de ontwikkeling van efficiënte server-side applicaties.


Enthousiast geworden?