App in a day: Project ProtoWolf

Brian

"Hoe gaaf zou het zijn als we bij een klant naar binnen stappen en binnen twee dagen een werkende app kunnen opleveren?! Een prototype dat qua werking bijna niet te onderscheiden is van een echte applicatie."

Bij Wolfpack hebben we het prototypen verheven tot een ware kunst! Onder de noemer “App in a day” weten onze wolven in-no-time tot de kern van een probleem te komen en leveren we een prototype waarmee je de ‘hort’ op kan. Hiermee kun je nagaan of men op jouw idee zit te wachten ofwel jouw idee het ‘probleem’ oplost.

Wil je meer lezen over verschillende stadia van experimenteren en valideren (PoC, Prototype, MVP?) lees dan dit artikel

Wat is een Prototype?

Een prototype is een conceptuele versie van een app, speciaal gemaakt om een beeld te krijgen van hoe een uiteindelijke app zou kunnen werken. We gebruiken een prototype om onze ideeën scherper te krijgen en zo vroeg mogelijk feedback van gebruikers te verzamelen. Door gebruik te maken van een prototype proberen we keuzes te onderbouwen op basis van echte ervaringen. Hierdoor wordt het ontwikkelproces efficiënter en verminderen we het risico op kostbare misstappen later in het proces.

Traditioneel is 4-6 weken nodig

Wanneer we besluiten om een prototype te ontwikkelen is het belangrijk vast te stellen wat het doel is van de uiteindelijke applicatie. Waarvoor en op welke manier gaat men de app uiteindelijk gebruiken?

Vervolgens wordt er op basis van die doelstelling een zo scherp mogelijke selectie uit de uiteindelijke functionaliteiten gemaakt. Op basis van deze selectie wordt een ontwerp gemaakt en vervolgens een prototype. Veelal heeft een dergelijk traject een doorlooptijd van 4 tot 6 weken. Onze wolven vroegen zich af hoe we dit sneller en vooral effectiever zouden kunnen inrichten.

Het idee

Weer even terug naar de aanleiding: “Hoe gaaf zou het zijn als we bij een klant naar binnen stappen en binnen twee dagen een werkende app kunnen opleveren?!” Aldus onze alpha wolf. “Een prototype dat qua werking bijna niet te onderscheiden is van een echte applicatie.” 

Een paar jaar geleden zou dit niet of nauwelijks haalbaar zijn geweest. Echter bevinden we ons in het tijdperk van Flutter. Flutter is het framework van Google waarmee reeds meer dan 1 miljoen apps zijn ontwikkeld. Zonder al te diep in te gaan op de vele voordelen van Flutter kun je met Flutter op efficiënte wijze ontwerpen tot leven brengen. Als je dit combineert met Firebase, een backend-oplossing van Google, dan heb je een krachtige set tools waarmee je razendsnel een prototype in elkaar kunt zetten.

Wolfpack / We develop your IT solutions

“Hoe gaaf zou het zijn als we bij een klant naar binnen stappen en binnen twee dagen een werkende app kunnen opleveren?!”

De voordelen van een prototype met Flutter

Een traditioneel prototype wordt meestal met behulp van ontwerpprogramma’s zoals Figma of Adobe XD in elkaar gezet. Zo’n prototype bevat geen echte logica, maar bestaat uit een aantal schermen waar je door middel van klikken door heen kan navigeren. Dit is een prima oplossing, maar is toch een beetje als kijken naar een foto van een auto terwijl je eigenlijk een proefrit wilt maken.

Onze App in a Day is vergelijkbaar met een proefrit. Zo heb je de mogelijkheid om een account aan te maken, interactie met andere gebruikers te ervaren en de mogelijkheid om echte data in te voeren en deze terug te zien. Bovendien kan een app ook gebruik maken van telefoonfuncties zoals de camera, notificaties en Bluetooth. Dit zijn significante voordelen ten opzichte van een traditioneel prototype, dat vaak beperkt is tot visuele aspecten zonder enige interactieve functionaliteit of toegang tot hardwarefuncties.

Het resultaat van onze Flutter TEMPLATE

Een van de redenen waarom Wolfpack zo snel een werkend prototype kan opleveren, is ons met de jaren verfijnde Flutter template. Deze template bevat vanzelfsprekende applicatiefuncties. Denk aan zaken zoals inloggen, menu navigatie, een berichten inbox en een snelle manier om de huisstijl van jouw bedrijf door te voeren.

Bij het opzetten van het template is altijd gedacht vanuit de behoefte om zo snel mogelijk tot een prototype te komen. Zo zijn we razendsnel uit de startblokken en hebben we ruim de tijd voor één of twee op maat gemaakte “niche” functionaliteiten 

We hebben onze App in a Day ondertussen meermaals toegepast om snel met een klant tot de essentie te komen van een eerste versie voor hun applicatie

Klinkt goed, maar vervolgens?

Zodra we samen hebben vastgesteld wat de eerste versie van een app moet inhouden, gaan we vol overtuiging en met minder onzekerheid over de risico’s aan de slag met de echte app. Voor de echte app gaan we aan de slag om de volgende zaken te implementeren:

  • Integreren met bestaande systemen om echte data te ontsluiten.
  • Aanpassen en uitbreiden van de standaard functionaliteit naar behoefte voor deze app.
  • Wettelijke vereisten aan beveiliging borgen.
  • Vastleggen en interpreteren van gebruikersgedrag via analytics.
  • Maximale onderhoudbaarheid en schaalbaarheid.
  • Kwaliteitscontrole van de code om edge case af te vangen en meer robuustheid te waarborgen.
  • Opzetten van verschillende soorten testen om kwaliteit tijdens doorontwikkeling te kunnen garanderen.

Ben je benieuwd hoe snel en efficiënt wij ook voor jouw organisatie een op maat gemaakt prototype kunnen realiseren? Neem contact met ons op via ons contact formulier of telefonisch via 040 782 0814 en laten we samen verkennen hoe we jouw ideeën tot leven kunnen brengen.